01 березня, 2013

Ось і прийшла весна!

Мелодії

Стояла я і слухала весну,

Весна мені багато говорила,

Співала пісню дзвінку, голосну

То знов таємно-тихо шепотіла.

Вона мені співала про любов,

Про молодощі, радощі, надії,

Вона мені переспівала знов

Те, що давно мені співали мрії.

(Леся Українка)



Сьогодні, 1 березня, відзначають Міжнародний день боротьби з наркоманією і наркобізнесом, Міжнародний день котів, Міжнародний день радіо та Всесвітній день цивільної оборони.
У Боснії і Герцеговині - День незалежності, на Панамах - День конституції, у Південній Кореї - День руху за незалежність, у Японії - Національний день боротьби за мир, День Бікіні, у Болгарії - Мартеніци, в Ісландії - День пива, у Росії - День експерта-криміналіста, День кішок, у Румунії, Молдові - Мерцишор, на Маршаллових Островах - День пам'яті, у Парагваї - День героїв, у Польщі - Національне свято - День проклятих солдатів, у США - Національний день кольорових жінок, у Швейцарії - Невшатель, День Республіки, в  Уельсі - День святого Давида.

У цей день у 1780 році Пенсільванія стала першим штатом, що заборонив рабство, у 1799 — у Петербурзі заборонено танцювати вальс, у 1869 — Дмитро Менделєєв склав таблицю системи елементів, в основі якої лежала їх атомна маса і хімічна схожість, у 1872 — рішенням Конгресу США в Єлоустоуні засновано перший в світі національний парк, у 1912 — у Сент-Луїсі Альберт Беррі зробив перший стрибок з парашутом з літака у польоті (висота 460 м), у 1928 — у США доктор Герберт Еванс відкрив шостий вітамін, відповідно і названий вітаміном F, у 1941 — вийшло в ефір перше комерційне FM-радіо — радіостанція W47NV у Нешвіллі, у 1943 — у Нью-Йорку проведена масова демонстрація на підтримку євреїв Європи, у 1977 — у Києві відкритий пам'ятник українському філософу Григорію Сковороді, у 1988 — компанія Apple Computer анонсувала вихід нового пристрою CD-ROM у своїх комп'ютерах Apple II і Macintosh, у 1991 — шахтарі Донбасу почали страйк, вперше висунувши політичні вимогу (відставка Горбачова), у 1998 — набула чинності угода «про партнерство і співпрацю» між Європейською Унією і Україною.

1 березня День Ангела відзначають: Данило, Ілля, Ніна, Павло, Порфирій, Самуїл (Самійло), Юліан, Ярема, Альбіна, Антоніна, Фелікс.

У цей день народилися:
1444 — Сандро Боттічеллі, італійський живописець флорентійської школи.
1810 — Фредерик Шопен, польський композитор і піаніст.
1917 — Федір Шмаков, російський актор театру й кіно, народний артист СРСР.
1923 — Володимир Гельфанд, український радянський публіцист, учасник Другої світової війни, відомий своїм фронтовим щоденником.
1925 — Володимир Чорний, український редактор газетних видань, заступник головного редактора Київської кіностудії імені О. Довженка
1938 — Борислав Брондуков, український актор («Вавилон ХХ», «Афоня», «Гараж»).
1946 — Андрій (Горак), митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП.
1948 — Василь Лящук, український поет і журналіст.
1954 — Рон Говард, американський кінорежисер, продюсер та актор, лауреат двох премій «Оскар».
1956 — Микола Тимчак, український поет, художник і скульптор.
1972 — Сергій Коновалов, український футболіст, член національної збірної з футболу у 1993—2003 роках.
1976 — Сергій Дзиндзирук, український боксер у першій середній вазі (до 69,855 кг), Чемпіон Європи, чемпіон світу за версією WBO з 2005 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар