25 лютого, 2013

Цікаві факти



Ми давно вже звикли до бібліотек. Але бібліотеки бувають різними, і, часом, ми не здогадуємося, скільки цікавих фактів з ними пов'язано. Ось деякі з них.
  • Перші бібліотеки з'явилися на Стародавньому Сході. Найвідоміша давньосхідна бібліотека - Бібліотека Ашшурбаніпала в Ніневії: у ній знаходяться зібрання клинописних табличок з палацу ассірійського царя Ашшурбаніпала.
  • Одна з найзнаменитіших античних бібліотек - Александрійська. Заснована на початку III століття до нашої ери, в елліністичному світі вона була центром освіти і науки. В її фондах знаходилося близько 750 000 сувоїв. Понад півтори тисячі років тому вона була зруйнована.
  • Однією з найбільших бібліотек за всю історію людства є Бібліотека Конгресу у Вашингтоні. У ній більше 75 мільйонів найменувань, включаючи книги, фотографії, записи, музичні композиції. Бібліотека відкрилася в 1800 році із загальною вартістю книг в 5 тисяч доларів.
  • Найбільшою електронною бібліотекою на сьогоднішній день є Всесвітня цифрова бібліотека. Її урочисте відкриття відбулося 21 квітня 2009 року. Засновником цього глобального проекту є Бібліотека Конгресу США. Учасниками міжнародного проекту - національні книгосховища і архіви різних країн. Завдяки цій унікальній бібліотеці мільйони людей по всьому світу можуть отримати безкоштовний доступ до скарбів культури та архівів різних країн світу на семи мовах.
  • Одна з найстаріших друкованих книг, що дожили до наших днів, після реставрації виставлена ​​на загальний огляд в Британській бібліотеці в Лондоні Так звана "Алмазна сутра", що містить священний буддійський текст, була створена в травні 868 року якимсь Воном Цзеем.
  • В громадських бібліотеках середньовічної Європи книги приковували до полиць ланцюгами. Такі ланцюги були досить довгі для того, щоб зняти книгу з полиці і прочитати, але не давали винести книгу за межі бібліотеки. Ця практика була поширена аж до 18 століття, що було обумовлено великою цінністю кожного примірника книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар