14 квітня, 2017

Захист природи - наш обов'язок

  
Всесвiтнiй день довкiлля був установлений Генеральною Асамблеєю Органiзацiї Об'єднаних Нацiй у 1972 році, щоб вiдзначити відкриття Стокгольмської конференцiї по людському довкіллю, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. Цього ж дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network), екологічна програма Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища, яка на сьогодні є основним організатором та ідеологом святкування Дня довкілля.
В Україні День довкілля відзначається щорічно у третю суботу квітня. Свято встановлено «…на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій, з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево-Життя» та іншими громадськими ініціативами…» згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 06 серпня 1998 року. Як і загальносвітовий День навколишнього середовища він є кульмінацією багатьох заходів, спрямованих на позитивні екологічні зміни. Їх метою є залучення громади до поліпшення стану довкілля, озеленення, благоустрою населених пунктів та прилеглих до них територій, очищення водних джерел, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань і багато іншого. Цей день - гарний привід зібралися разом на міському суботнику або місячнику чистоти, щоб забезпечити чистіше, зеленіше і яскравіше оточення для себе та майбутніх поколінь.
Єднання з природою - це вибiр, що вiдображає потребу для всiх i кожного з нас визнати нашу спільну роль у збереженнi нашої тендітної планети та екосистем, ресурсiв i природних процесiв, що скрiплюють нас усiх разом. Бо сьогодні життя на Землi бiльш нiж коли-небудь вимагає вiд нас вiдчуття загальної вiдповiдальностi - нацiї за нацiю, особистості за особистiсть, людини за всi iншi форми життя. Тому що природне різномаїття - це наша єдина i неподiльна спадщина. Як у родинi, кожен елемент природи, хоч i маленький, є частиною цiлого i вносить вклад у загальну гармонiю та баланс. Кожний вид тварин i рослин, вiдомий чи невiдомий, має своє мiсце, виконує належну йому функцiю та заслуговує на захист, як родина захищає усiх своїх членiв.

 
Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Захист природи - наш обов'язок".

Немає коментарів:

Дописати коментар