02 лютого, 2017

Забутий чародій чорних очей

 
205 років тому народився Євген Гребінка, якого називають "бабою-повитухою" модерної української літератури. "Думал я дорогою: що я там робитиму між москалями? А вышло противное: Петербург есть колония образованных малороссиян".
2 лютого (за новим стилем) 1812 року - два століття тому - в родинному маєтку Убіжище (тепер - село Мар'янівка) на Полтавщині народився Євген Гребінка - поет, прозаїк, видавець та один з "винуватців" викупу з Тараса Шевченка з кріпацтва.
Ще й домігся видання його "Кобзаря" клопотаннями, без яких ця "Книга книг" українців навряд чи побачила б світ.
Лише 36 років прожив Гребінка, але увійшов до історії своєї Вітчизни не лише виданням в 1841-му першої антології української літератури - альманаху "Ластівка". А також "пречудовими", за оцінкою Івана Франка, байками, які кожен українець читав хоч би в свої шкільні роки.
Якби не він, то навряд чи, зі слів культуролога Оксани Забужко, "вчинили коперниковський переворот в історії української самосвідомості" твори Шевченка.
Його вірш "Українська мелодія" ("Ні, мамо, не можна нелюба любить") став популярною народною піснею. Світову ж славу приніс йому популярний донині романс "Очі чорні" (музика - вальсу Флоріана Германа в обробці норвежця Софуса Гердаля).
Адресував його в 1843-му майбутній дружині Марії, про яку писав у 1842-му в Пирятин до свого шурина Лева Свічки: "Брате, взнай, так, знаєш, стороною - чи не оддали б за мене панночку з чудесними очима? А то оженюся з кацапкою...".


Співали його "Очі чорні" такі знаменитості, як Федір Шаляпін, Луї Армстронг, Володимир Висоцький, Патрісія Каас, Мірей Матьє, Хуліо Іглесіас. Тож не дивно, що, за рішенням ЮНЕСКО, день народження Гребінки - одна зі знаменних дат у всьому світі.

 
До 205-річчя від дня народження Євгена Гребінки співробітники читальної зали №2 підготували книжкову виставку "", сектор культурно-просвітницької роботи бібліотеки підготував тематичний список "Забутий чародій чорних очей" і віртуальну виставку.

Немає коментарів:

Дописати коментар