31 травня, 2013

Творча зустріч з Юрієм Волошиним

 
Сьогодні у читальній залі № 2 відбулася зустріч з доктором історичних наук, професором кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Юрієм Володимировичем Волошиним. На зустріч завітали працівники бібліотеки, викладачі університету, аспіранти та студенти.
Юрій Володимирович нині досить знаний історик в Україні та далеко за її межами. Він автор кількох монографій, численних наукових праць і публікацій. Коло його наукових уподобань досить широке, про що засвідчують назви досліджень, які можна було переглянути на розгорнутій виставці:
Шлях до історії науковця лежав через книжки, а ми пам’ятаємо Юрія Володимировича ще активним студентом, який постійно працював у цій залі. Регулярно він дарує бібліотеці свої наукові доробки, а також інші цікаві видання.
На зустрічі науковець презентував кілька нових книг, серед яких “Місто Полтава в Румянцевському описі Малоросії 1765–1769 рр.” увійшло до короткого списку кращих книг 2012-го року в номінації “Краєзнавча і туристична література”. Упорядкування, вступна стаття й коментарі підготував Ю. Волошин. У цьому дослідженні розповідається про побут і життя полтавців XVII століття. Серед презентованих були ще такі:
  • переклад книги Єжи Топольського “Як ми пишемо і розуміємо історію. Таємниці історичної нарації” (Київ, К.І.С.), де Ю. Волошин виступає як науковий редактор;
  • книга “Повсякдення ранньомодерної України : іст. студії : у 2 т. Т. 1. Практики, казуси та девіації повсякдення / НАНУ, Ін-т історії України. – К., 2012. – 312 c.”
Зустріч пройшла цікаво. Присутні подякували Ю. Волошину за змістовну розповідь і побажали подальших наукових і творчих здобутків.
 
 
 
 

30 травня, 2013

Творча зустріч із Михайлом Слабошпицьким та Віктором Барановим

 
Сьогодні  в Малій актовій залі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка відбулася зустріч із Михайлом Слабошпицьким, прозаїком, критиком, літературознавцем, публіцистом, видавцем та Віктором Барановим, поетом, прозаїком, перекладачем, головою НСПУ, уродженцем Полтави.
 
  

28 травня, 2013

Твоє життя - твій вибір

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням — встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.
У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.
Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.
Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнокурінням, є серцево-судинні захворювання (47%); захворювання органів дихання (19%); рак легень (16%); інші види раку (9%) другі причини (9%). Близько 70%, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.
В Україні палить близько 11, 5 млн. жителів, з них — 9,1 млн. чоловіків та 2,5 млн. жінок. У відсотковому відношенні — 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.
Те, що з ним потрібно боротися, вже зрозуміло всім. Фізична активність, заняття фізкультурою, спортом має важливе значення для збереження здоров’я людини. Це допомагає краще почувати себе, молодше виглядати.
Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Твоє життя - твій вибір".

24 травня, 2013

День слов'янської писемності і культури

 
 В вас мудрість вічна і любов жива...
А хтось же вас народжував, слова,
Хтось ті суцвіття звуків винаходив,
Що стали потім мовами народів
(Станіслав Тельнюк)
День слов'янської писемності і культури встановлений в Україні «…на підтримку ініціативи органів державної влади, Національної академії наук України, громадських і релігійних організацій та враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів у здобутку національної культури…» згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 р. № 1096/2004. Відзначається щорічно 24 травня в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.
Крім України, День слов'янської писемності і культури святкують також у Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Македонії, Чорногорії та у ряді інших країн.
Запрошуємо до читальної зали №2 книжкову виставку.

23 травня, 2013

Принадність Вашого слова та імені безмежна у часі (до 160-річчя з дня народження В.Г. Короленка)

22-23 травня в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка проходить Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Принадність Вашого слова та імені безмежна у часі (до 160-річчя з дня народження В.Г. Короленка)».
До конференції бібліотека презентувала книжкову виставку "Жизнь имеет свои права" В.Г. Короленко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22 травня, 2013

Зберегти біорізноманіття - зберегти життя на Землі

 
Щорічно, починаючи з 2001 року, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity). Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (ГА ООН) у 1995 році в спеціальній резолюції на основі рекомендації Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття (КБР), яка відбулася в 1994 році, передає УНН.
Біологічне різноманіття - це всі можливі форми життя на планеті, число яких сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини і ліси. Турбота про подальшу долю біологічного різноманіття видів на планеті виразилася в тому, що на Конференції ООН з навколишнього середовища і стійкого розвитку, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, було запропоновано всій світовій громадськості, в першу чергу, звернути увагу на збереження біологічного розмаїття - як живих видів, так і екологічних систем.
У зв'язку з цим, була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття, і сьогодні її сторонами є близько 200 держав. Цілі, до яких прагнуть країни, що приєдналися до Конвенції, очевидні: збереження біологічного різноманіття живих видів і екологічних систем, стале використання компонентів біологічного різноманіття та отримання вигод від використання генетичних ресурсів.
Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття - звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення з Землі багатьох представників флори і фауни.
Біологічне різноманіття нашої планети продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нерозважливо, що призводить до втрати біологічного різноманіття і тяжких наслідків, які в найближчі 50 років можуть посилитися.
Науковий абонемент підготував виставку ""Зберегти біорізноманіття - зберегти життя на Землі.

21 травня, 2013

Подаруй дітям усі барви літа

Велика літня перерва у школярів – це період зміцнення їхнього здоров`я, пізнання цікавого, нових знайомств та пригод; це пора морального загартування, духовного збагачення, пора яскравих вражень, творчості, активного пізнання світу та себе в ньому.

Оздоровлення це комплекс заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, фізкультурного характеру, спрямованих на поліпшення та зміцнення стану фізичного і психологічного здоров`я дітей. Успіх у роботі залежатиме від зацікавленості організаторів літнього відпочинку, їхньої енергії, наполегливості, любові до дітей, а також уміння пробудити ініціативу і самостійність своїх вихованців, організувати творчі колективні справи.
В допомогу вихователям та вожатим дитячих таборів відпочинку читальна зала №4 підготувала велику виставку "Подаруй дітям усі барви літа".

19 травня, 2013

Реабілітовані історією

 
День пам'яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.
Відповідно до указу Президента, цього дня приспущені прапори на будинках і спорудах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на всій території України та на будинках закордонних дипломатичних установ. Ця дата встановлена з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних експериментів, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.
Читальна зала №2 підготувата виставку "Реабілітовані історією".

18 травня, 2013

День Європи

Полтавський національний педагогічний університет представляв Республіку Польща. 
Бібліотека підготувала цікаву книжкову виставку "Co to jest Polska" (Яка вона Польща).