29 грудня, 2014

З наступаючим Новим роком!

Незабаром Новий рік переступить Ваш поріг

Для будь-якого народу Новий рік - це час, коли, озираючись на прожиті 365 днів, люди оцінюють своє життя, будують плани на майбутнє.
До свята бібліотека підготувала святкові виставки та прикрасила всі підрозділи незвичними ялинками, стінгазетами та різними поробками.
Завітайте до бібліотеки і перегляньте святкові книжкові виставки:
  • читальна зала 1 "Зимова казка зачарує";
  • читальна зала 2 "Снігова феєрія";
  • читальна зала 3 "Знову казка прийшла новорічна";
  • читальна зала 4 "Прийшли до нас три свята в гості";
  • науковий абонемент "Новорічний калейдоскоп";
  • абонемент художньої літератури "Тихо падає на землю білий сніг".
Як святкують Новий рік у нас, ми знаємо. А хочете дізнатись, як його святкують в інших країнах?
Кожен житель Австрії вважає найбільшим благом для себе почути у новорічну ніч у Відні урочистий звук "Дзвону миру", що встановлений на соборі святого Стефана. Тому на Соборній площі 31 грудня збираються тисячі людей. А ще доброю прикметою вважається зустріти сажотрус, доторкнутися до нього і вимазатися. Кажуть, що це приносить свято.
В Аргентині службовці різних закладів в останній робочий день року, що минає, викидають з вікон старі календарі, непотрібні відомості і бланки. У діловій частині Буенос-Айреса вже до полудня тротуари і проїжджа частина вкриваються пухким шаром паперу. Але не обходиться і без казусів. Якось, співробітники однієї з газет у розпалі свята викинули за вікно весь архів...
У Бразилії на піску океанських пляжів 31 грудня запалюють тисячі свічок. Жінки кидають пелюстки квітів у воду. На невеликих дерев'яних плотах запалюють багаття і товсті воскові свічки. Туди ж кладуть різноманітні наїдки : фрукти, рис, солодощі, а також парфуми і мило, гребінці і дзеркальця. Це - подарунки могутній Ієманжі - грізній богині моря, покровительці моряків і подорожніх.
Із настанням сутінків у в’єтнамських парках, садах чи на вулицях розводять багаття. Цієї ночі люди забувають усі суперечки, прощають всі образи. На новорічному столі має бути багато страв, особливо пиріг з клейкого рису з начинкою з м'яса, гороху, цибулі, численних спецій. Цій страві понад дві тисячі років і символізує вона щедрість і плодючість землі.
У Гвінеї в день Нового року заведено водити вулицями слонів, які символізують багатство й міць. Процесія супроводжується танцями, піснями, іграми.
У Греції існує звичай, за яким рівно опівночі голова сім'ї виходить у двір і розбиває об стіну плід граната. Якщо його зерна розлетяться по двору - у новому році сім"я житиме щасливо. Вирушаючи у гості, греки приносять з собою як подарунок покритий мохом камінь і залишають його у кімнаті господаря зі словами : "Нехай гроші господарів будуть такими ж важкими, як цей камінь.
В Ірландії увечері напередодні Нового року двері всіх будинків відчиняються навстіж. Кожний бажаючий може увійти у будь-який будинок і стане там бажаним гостем. Господарі посадять його на почесне місце, пригостять келихом хорошого вина та почастують найсмачнішими стравами. Гість не забуде при цьому сказати : " За мир у цьому домі і в усьому світі!". О пів на дванадцяту ірландці виходять на центральну площу міста, співають, танцюють, веселяться.
В Ісландії у новорічну ніч прикрашали вогнями священний ясен. А звичай запалювати на ялинці свічки походить від жертвопринесення духам. За сотні років до християнства воскові свічки запалювали на честь богів у язичницьких храмах. Культ свічок перегукувався з поклонінням вогню, а вогонь майже всі народи наділяли надприродною силою : вогнем відганяли диких звірів і злих духів, вогнем намагалися уласкавити духів добрих.
У Колумбії перед настанням Нового року з будинків виносять всі старі речі і спалюють. Крім того, тут вважається,що без стрілянини, феєрверків і залпів свята бути не може! Колумбійці виготовляють ляльок, що символізують Старий рік і носять їх на довгих палках, читаючи смішні заповіти. Потім цих ляльок спалюють. Вважається, що таким чином Старий рік, оповитий димом та полум'ям, розлітається, поступаючись дорогою Новому.
На Кубі перед Новим роком усі наповнюють келихи водою, а коли годинник б'є дванадцять, виливають її через відчинені вікна на вулицю. У такий спосіб всі бажають Новому рокові світлого та ясного, як вода, шляху. У перші секунди Нового року, що тільки-но наступив, належить їсти виноград : за дванадцять ударів годинника треба проковтнути дванадцять ягідок - і тоді вже щастя неодмінно супроводжуватиме тебе всі дванадцять місяців.
У Камбоджі Новий рік святкують три дні, і новорічний стіл ставлять обов’язково біля вікна, бо святкове частування призначене не лише для господарів та гостей, але й для Діда Спеки.
У Мексиці за тиждень до Нового року влаштовуються танці. При цьому на мотузку, що гойдається підвішують пінату - глиняний глечик, розписаний зображеннями тварин і казкових потвор. У цей глечик складено різноманітні солодощі та подарунки. Вважається, що найщасливішим у новому році буде той, хто із зав’язаними очима розіб'є пінату палицею.
Норвезькі діти чекають у новорічну ніч дарунків від кози. У цій країні коза займає привілейоване положення. Бо легенда розповідає, що норвезький король Олаф ІІ одного разу врятував поранену козу. Тварину доставили у палац, вилікували і відпустили. На знак подяки вона щоночі приносила рятівнику рідкісні цілющі рослини. Тому їй діти готують святкові гостинці, які кладуть у свої черевики. На ранок натомість малюки знаходять новорічні ласощі.
У Непалі Новий рік зустрічають зі сходом зорі, і зустрічати його можна тричі на рік, оскільки літочислення у цій країні ведеться за трьома календарями. За місячним календарем - у ніч повного місяця - непальці розпалюють великі вогнища і скидають у них старі непотрібні речі. На другий день настає Свято фарби, коли фантазія і веселощі непальських мешканців нестримні. Вони розмальовують себе та один одного такими вигадливими узорами та малюнками, що просто дивуєшся. А потім усі ці натовпи розмальованих веселунів ходять по вулицях, пустуючи, наспівуючи та пританцьовуючи. До будинків заходять ненадовго - лише скуштувати святкове частування, а потім ідуть веселитися далі.
У Панамі, щойно годинник проб'є північ, починають оглушливо дзвонити дзвони на всіх пожежних каланчах, завивати сирени, гудіти автомобілі. Самі панамці - і діти, й дорослі - у цей час щосили кричать та б'ють у все, що потрапило під руку. А весь цей шум, галас та грюкіт чиниться для того, щоб "задобрити" Новий рік.
У мешканців Тибету існує цікавий новорічний звичай: господарки печуть багато пиріжків із різним начинням і роздають ії знайомим і незнайомим. Чим більше роздаси - тим багатшим будеш у новому році.
У південних селищах Франції існує такий теплий і простий звичай : перша господиня, яка набирає вранці Нового року воду з джерела, залишає там булочку власного приготування. Друга господиня бере цю булочку і на її місце кладе свою. Таким чином всі господині селища обмінюються хлібом, випеченим для ближнього.
А от коли стрілки годинника наближаються до 12 години, господар будинку в Шотландії мовчки відчиняє двері і тримає їх відчиненими до останнього удару :у такий спосіб він випускає Старий рік і впускає Новий. Гості приносять шматочки вугілля, кидають їх у сімейний камін і бажають, щоб вогнище у цьому каміні палало якнайдовше.
Новий рік в Японії триває аж 7 днів! У кожному японському домі на Новий рік з'являється 3 гілки : бамбукова - щоб так само швидко виростали діти, сливова - щоб усі члени сім'ї жили так само довго, як сосна. У ці дні заборонено промовляти неприємні слова, не можна говорити про смерть, демонів і деяких тварин : лисицю, дракона, тигра, змію. Якщо діти випадково порушать якусь із словесних заборон, батьки витирають їм рота приготованою заздалегідь ритуальною тканиною.






22 грудня, 2014

Великий Карл


Карл Па́влович Брюлло́в (до 1822 року — Брюлло; *12 (23) грудня 1799 — †11 (23) червня 1852) — російський художник, професор Петербурзької академії мистецтв (з 1836). Походив із родини Брюлло. Брат скульптора Олександра Брюллова.
Автор картин на історичні теми, жанрових акварелей і портретів діячів культури.
У Брюллова вчилося багато художників-реалістів, зокрема українських — Іван Сошенко, Дмитро Безперчий, Тарас Шевченко та інші.
Цікаві факти
  • Портрет поета Василя Жуковського розіграли в лотерею й виручили 2500 рублів, за які викупили з кріпацтва Тараса Шевченка.
  • Раніше його прізвище писали як Брюлло, що доводило чужоземне походження родини, яка оселилася в Петербурзі. За легендою, після створення картини «Останній день Помпеї» цар Микола І вельможно додав до прізвища літеру «В», аби вона сповіщала іноземцям про підданого з Російської імперії і нагадувала російські прізвища. Так художник став БрюллоВим. Насправді, це сталося раніше — ще 1822 року, коли випускник академії Карл Брюлло вперше відправлявся за кордон.
  • У художника і царя склалися погані відносини. Коли той натякнув про бажання мати портрет пензля Брюллова, той довго зволікав. Але час настав і художник прибув у палац. Цар сильно запізнився і художник полегшено покинув палац, бо отримав право не писати небажаний портрет, замовлення на який йому нав'язали силоміць. Портрет так і не був створений.
  • Життя в Петербурзі не склалося. Погіршилися і відносини з аристократами. Життя в столиці нічим не нагадувало улюблену Італію. Розчарований, ображений художник випрохав дозвіл виїхати в Італію знов.
За легендою, він доїхав до кордону і зняв увесь свій одяг і викинув його. На запити відповів, що не хоче брати в Італію навіть пилюку батьківщини-мачухи.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути виставку-вернісаж "Великий Карл".

Співробітники бібліотеки пройшли курси підвищення кваліфікації


З 15 по 19 грудня двадцять співробітників нашої бібліотеки пройшли курси підвищення кваліфікації Інституту післядипломної освіти НАКККіМ.
Курси проходили на базі науково-технічної бібліотеки ПолтНТУ, яка є обласним методичним центром бібліотек ВНЗ ІІІ – ІV рівнів.
Тема курсів - "Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного, кадрового менеджменту та інновативної діяльності бібліотек".
Сьогодні відбулося урочисте вручення свідоцтв державного зразка слухачам курсів.






Співробітники бібліотеки щиро вдячні лекторам, організаторам і звичайно колегам з інших бібліотек.

19 грудня, 2014

День святого Миколая



Хай Миколай у вишиванці
Розбудить подарунком вранці,
І принесе у Вашу хату
Добробут, радості багато.
Розбудить приспані надії,
Зернятко щастя хай посіє.
Зігріє гумором, любов'ю,
І принесе усім здоров'я!!!

19 грудня – День святого Миколая, захисника дітей та дорослих, які вірять у диво.
Так, як пощастило святому Миколаєві, здається, не пощастило жодному іншому святому. Цей чоловік, який народився ще в III столітті, не залишає світ живих і досі. Його пам'ятають! До іконописних зображень Ніколауса — єпископа в малоазійській провінції Римської імперії Лікія (тепер турецька провінція Мугла), звертаються з молитвами дорослі. А діти люблять його практично як казкового персонажа, котрий, однак, цілком реально приносить їм однієї чарівної зимової ночі дарунки.
Хто такий святий Миколай?
Миколай жив в кінці ІІІ на початку IV століття. Довгий час був єпископом у Мирах в провінції Лікія у Малій Азії. Помер близько 345 року. Усе своє життя присвятив справі милосердя. Тож ще за життя його називали батьком сиріт, удів і бідних. Після смерті він прославився даром творення чудес, і тому його стали називати великим чудотворцем. Чуда були якраз головною причиною поширення його швидкого й широкого культу.
Чудеса святого Миколая
За легендами, святий Миколай зробив багато добрих справ для людей, які, незважаючи на негаразди та біди, усім серцем вірили в диво. Святий Миколай таємно приносив у будинки бідних людей одяг, їжу, іграшки для дітей, ліки для хворих.
В Україні культ святого Миколая з’явився разом із християнською вірою. У численних народних переказах Миколай боронить людей від стихійного лиха. Найбільше він опікується тими, хто перебуває у плаванні, тому чорноморські рибалки, виходячи на промисел, брали з собою образ Миколая... У давнину — святий Миколай також виступав як заступник перед небезпеками із степів. В Україні на честь святого Миколая збудовано багато храмів. Відомі його чудотворні ікони. Надзвичайно шанували цього угодника Божого запорізькі козаки.
Свято Миколая відзначалося з давніх-давен. На Західній Україні до цього дня випікають спеціальне печиво — "миколайчики", які кладуть дітям під подушки разом з іншими подарунками. На сході кроплять свяченою водою стайні, клуні, худобу. І саме після зимового Миколи розпочинався в Україні веселий "сезон" вечорниць — час веселощів, пісень, жартів, кохання і сватання.



Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Миколаю, прийди до нас з Раю".

12 грудня, 2014

Гори – це пам’ятники природи


11 грудня відзначається Міжнародний день гір (International Mountain Day), встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року, – повідомляє Альманах визначних подій.
Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів. У відповідній резолюції відзначена особлива актуальність дій, спрямованих на стійкий розвиток гірських регіонів.




Запрошуємо до абонементу наукової літератури переглянути книжкову виставку "Гори – це пам’ятники природи".

11 грудня, 2014

Василь Симоненко: погляд крізь час і простір


Сьогодні в Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка розпочала свою роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Василь Симоненко: погляд крізь час і простір», яка присвячена 80-річчю від дня народження поета.







Бібліотека підготувала книжкову виставку "Завжди серед нас".

10 грудня, 2014

Міжнародний день прав людини


10 грудня святкують Міжнародний день прав людини. Це свято було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.
Зокрема, засновники цього свята висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги. У цей день, зазвичай, згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусиллях світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.
Головна мета свята — торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного.



Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Правова освіта в школі".

Його величність ФУТБОЛ


10 грудня шанувальники найпопулярнішої гри у світі відзначають Всесвітній день футболу. Організація Об'єднаних Націй ухвалила рішення про появу свята у зв'язку з постійно зростаючим інтересом людей різного віку й різних національностей до цієї захоплюючої гри.
За даними істориків, у футбол грали ще в Стародавньому Китаї. Перші згадки про цю гру датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Тоді футбол називався «цу чю» (у перекладі — «штовхати ногою»). Точний час появи футболу неможливо встановити, оскільки «цу чю» був лише попередником нинішнього футболу, як і саксонська гра з м'ячем, яка була популярна у 8 столітті нашої ери.

Однак сучасним поціновувачам «гри мільйонів» абсолютно все одно, коли був зіграний перший футбольний матч. Адже для багатьох сучасних людей футбол став стилем життя, професією або головним захопленням у житті. Всесвітній день футболу об'єднує всіх їх. Зазвичай 10 грудня проводяться товариські зустрічі професійних команд, збірних країн, регіонів, міст і шкіл. Серед найцікавіших зустрічей можна назвати зустрічі ветеранських складів найпопулярніших клубів у кожній країні.


Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Його величність ФУТБОЛ".

05 грудня, 2014

День Збройних Сил України



6 грудня відзначається День Збройних Сил України. Це свято з'явилося завдяки відповідній постанові Верховної Ради, якою в 1993 році була відзначена річниця ухвалення закону «Про Збройні Сили України».
Зазвичай, у цей день всіх солдатів строкової та контрактної служби, а також офіцерський склад вітає президент країни та міністр оборони.
Формально українська армія була заснована в 1991 році — після розпаду Радянського Союзу. Протягом двох десятиліть велося постійне реформування армії країни, оскільки Збройні Сили України завжди прагнули до інтеграції в європейське демократичне співтовариство та військово-політичний блок НАТО.
В цей день всі громадяни країни висловлюють свою повагу українським солдатам та офіцерам, які на сході України в важких нелюдських умовах боронять мирне життя українців. Також згадуються українські воїни-миротворці, які у складі багатьох місій ООН стоять на сторожі миру і порядку в зарубіжних країнах та своєю доблесної службою за кордоном створюють мужній образ українського солдата і сміливо виконують бойові завдання в гарячих точках по всьому світу.



Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Є така професія – Батьківщину захищати".

04 грудня, 2014

День інформатики


4 грудня 1948 р. зареєструвано винахід Ісааком Бруком і Баширом Рамєєвим цифрової електронно-обчислювальної машини (ЕОМ), з чого, власне, і розпочалася радянська інформатика.
Наприкінці 1940-х років член-кореспондент АН СРСР по Відділенню технічних наук Ісаак Брук зацікавився публікаціями про цифрові обчислювальні машини. У серпні 1948 року спільно зі своїм співробітником молодим інженером Баширом Рамєєвим (відомим конструктором обчислювальної техніки, творцем серії "Урал") він представив проект автоматичної обчислювальної машини. У жовтні того ж року ними були детально представлені опрацьовані пропозиції з організації в Академії наук СРСР лабораторії для розробки і будівництва цифрової обчислювальної машини.
4 грудня 1948 року Державний комітет Ради міністрів СРСР з впровадження передової техніки в народне господарство зареєстрував за номером 10475 винахід І. С. Бруком та Б. І. Рамєєвим цифрової електронної обчислювальної машини.
Це перший офіційно зареєстрований документ, що стосується розвитку обчислювальної техніки в СРСР.



Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Сучасний урок інформатики".

01 грудня, 2014

Всесвітній день боротьби зі СНІДом


1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.
Чума 21-го століття, як часто сьогодні називають СНІД, була офіційно відкрита 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Синдром набутого імунодефіциту в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.
Вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров'я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу.
Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи, що традиційно проводяться в цей день, традиційно відбуваються із символом — Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.
Запрошуємо переглянути книжкові виставки:


  • читальна зала №1 "ВІЛ/СНІД: знання і розуміння";


  • читальна зала №4 "ВІЛ/СНІД: реалії сьогодення".