23 жовтня, 2014

Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй


24 жовтня світове співтовариство відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (День ООН). Цей день є річницею з моменту прийняття Статуту ООН — документу, який описує всі цілі та напрями в роботі Організації Об'єднаних Націй.
Серед найбільш важливих досягнень ООН, про які згадують в Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй, можна назвати підписання декларації прав людини, яка з'явилася в грудні 1948 року.
араз до складу Організації Об'єднаних Націй входять 192 держави. Крім цього, вони є членами Генеральної Асамблеї ООН. Всі вони відзначають Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй. Це свято — частина Тижня Організації Об'єднаних Націй, що відзначається 20-26 жовтня. Усі заходи, які проводяться в День ООН, стосуються організації різних зустрічей, засідань круглих столів, виставок і т.д.
У самій же Організації Об'єднаних Націй традиційно проводиться міжнародний концерт, а також День ООН інтерактивний телеміст між країнами.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Україна – ООН: погляд крізь об’єктив".

15 жовтня, 2014

Фрідріх Ніцше: мученик пізнання

Фрі́дріх Ві́льгельм Ні́цше[1], (нім. Friedrich Wilhelm Nietzsche, МФА: [ˈfʁiːdʁɪç ˈvɪlhəlm ˈniːtʃə]; *15 жовтня 1844 — †25 серпня 1900) — впливовий німецький мислитель, філософ, психолог і класичний філолог.


Був агресивним критиком традиційної моралі, утилітаризму, тодішньої філософії, матеріалізму, німецького ідеалізму, німецького романтизму та сучасного йому життя в цілому. Він є одним із найбільш читаних мислителів. Ніцше створив велику кількість афоризмів і експериментальних форм письма.
Хоча його творчість було згодом спотворено й асоційовано то з філософським романтизмом, то з нігілізмом, то з антисемітизмом і навіть нацизмом — сам Ніцше гаряче відкидав свою належність до тих із цих форм, що вже існували в його час, аж до прямого протистояння їм. Його часто вважали натхненником філософського та літературного екзистенціалізму, а пізніше й постмодернізму.
У багатьох відношеннях, його погляди важко зрозуміти в будь-якій систематизованій формі. Говорити про цілісне вчення Ніцше, мабуть, не можна. А його творчість була й залишається предметом палких суперечок.

До 170-ліття з дня народження Фрідріха Ніцше читальна зала №4 підготувала книжкову виставку "Фрідріх Ніцше: мученик пізнання".

Бентежний парус російської поезії


Лєрмонтов прагнув у своїм житті бути як той бентежний парус,
що прагне бурі проти затхлості й убозтва духовного життя
сатрапівсько-миколаївської Росії.
А. Малишко

«Велика, превелика радість» —таким було враження Тараса Шевченка від знайомства з поезією Лєрмонтова. Михайла Лєрмонтова недаремно порівнюють із Пушкіним. Такий же геніальний, як і його старший сучасник, він став його правонаступником, новим володарем дум свого покоління. Геніальні російські поети, втім, не були між собою схожими.
Російський письменник «срібного віку» Дмитро Мережковський писав: «Пушкін — денне, Лєрмонтов — нічне світило російської поезії. Вся вона між ними коливається, як між двома полюсами — спогляданням і дією. Споглядання, відсторонення від дії для Пушкіна — порятунок, для Лєрмонтова — загибель поета...» Якщо пафос пушкінської поезії вражає сонячними барвами оптимізму, янгольської листоти, душевної рівноваги та^покою, то лермон-товська поезія асоціюється з місячним сяйвом нічної стихії, яка навіює  почуття трагічної самотності,  песимізму, зневіри. На вустах героїв Лєрмонтова грає вічна усмішка диявольської непокори, улюблений образ поета — бунтівний  демон, володар ночі, самотній вигнанець, чимось схожий на нього самого. «Демоном російської літератури» називав  Лєрмонтова Федір Достоєвський.
Творчість Михайла Лєрмонтова тривала всього 13 років, з 1828 по 1841 р., але цього часу йому цілком вистачило, щоб посісти одне з чільних місць у російській літературі. Визначний російський поет, прозаїк, драматург, представник романтичної і реалістичної літератури, Лєрмонтов, не доживши до 27 років, написав близько 500 віршових творів, близько 30 поем, 6 драматичних творів та один з найвідомі-ших романів російської літератури — «Герой нашого часу».
Запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути книжкову виставку присвячену 200-літтю з дня народження Михайла Лєрмонтова "Бентежний парус російської поезії".

14 жовтня, 2014

День українського козацтва


14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, відзначається День українського козацтва. З давніх-давен Пречисту Богородицю козаки вважали своєю покровителькою.
Історики вважають, що українське козацтво виникло в 1480-х роках, але тільки в середині XVI століття їхня кількість зросла настільки, що козацьке військо почало впливати на перебіг політичних подій в Україні і Європі. Європейські монархи наймали козаків для участі у військових операціях. Спочатку їх основну масу становили селяни-втікачі. Були серед них також позбавлені сану міщани, духовенство, збідніла знать. До козацьких лав уливалися поляки, білоруси, росіяни, татари, але основу козацтва Придніпров’я складали українці. Російський різновид козацтва розвинувся на річці Дон. Саме слово „козак” має тюркський корінь і означає незалежну людину, яка не має чітко визначеного місця у суспільстві. Упродовж кількох століть українське козацтво захищало український народ від експансії з Півдня і Заходу.
Відроджуючи давні козацькі традиції, в Україні утворилося сучасне українське козацтво як система самодіяльних об’єднань громадян України. Це стало можливим в умовах демократизації суспільного життя в Україні.
Президент України Леонід Кучма свого часу видав указ про національний розвиток козацтва, а пізніше саме він заснував свято під назвою День українського козацтва.


Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Козацькими стежками".

13 жовтня, 2014

Живописна Україна

Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України. У 2014 році вони будуть приймати привітання 12 жовтня.
У День художника України, звичайно ж, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва в культурному розвитку всього людства. Цей досконалий і неповторний вид творчості є одним з головних у сучасному світі. За допомогою своїх робіт художники передають внутрішні переживання, красу і недоліки навколишнього світу, намагаються достукатися до людей, несучи їм свої ідеї.
Історія українського живопису дуже багата. Безліч художників України в своїй творчості досягли світового визнання. Вони є майстрами графіки, пластики, абстракції, проявляючи себе у різних напрямках цього мистецтва.
День художника України можуть по праву відзначати люди, чиї твори стали невід'ємною частиною світового фонду живопису. Потенціал сучасних художників країни також вартий уваги, адже багато з них організовують свої виставки не тільки на Батьківщині, а й за кордоном — у найвідоміших виставкових центрах. При цьому вони залишаються впізнаваними й самобутніми.


Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Живописна Україна".

10 жовтня, 2014

100-літній ювілей Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка


18 черня Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення 100-річчя з часу заснування Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка». Відповідно до цїєї постанови розроблено ряд заходів, які затверджено Міністерством освіти і науки.
Сьогодні, згідно із запланованою та ухваленою програмою, проходить святкування.







На урочистостях зібралася дружна короленківська родина та усі, хто прийшов привітати її із цією знаменною подією, яка перегортає нову сторінку історії життя вишу. 



Серед них були заступник голови Верховної ради України Руслан Кошулинський, радник Президента України Микола Томенко, перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун, народні депутати України, представники Полтавської обласної та міської влади.










До свята бібліотека підготувала книжкову виставку присвячену історії університету, науковим виданням університету а також презентувала наукові та творчі здобутки науковців університету.


Також запрошуэмо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Найстаріша кузня педагогічних кадрів".

09 жовтня, 2014

Людина світового масштабу


Микола Костянтинович Реріх (27 вересня (9 жовтня) 1874, Петербург — 13 грудня 1947, Наггар, Хімачал-Прадеш, Індія) — російський художник, філософ, археолог, мандрівник і письменник з всесвітньо визнаним ім'ям. Закінчив Петербурзьку академію мистецтв (учень А. Куїнджі), з 1909 акад.; працював також в Україні в галузі монументального мистецтва; з 1920 перебував у США та Індії. 1903-06 за ескізами Реріха виконано дві мозаїки («Покрова») для церкви у с. Пархомівці на Київщині, 1910 мозаїки для Троїцького собору Почаївської Лаври.
Реріх — художник-учений, художник-літератор, художник-філософ. Його творчість — явище виняткове в історії російського і світового мистецтва. Його полотна привабливі своєрідністю сюжетів, поетичністю, глибоким символізмом, а яскраве життя подібне до дивовижної легенди. Почавши свій шлях в Росії, пройшовши Європу і Америку, він закінчив його в Азії. Про Миколу Реріха його син — художник Святослав Реріх, що жив в Індії, згадував так: «Це була людина з ясною і задумливою особистістю. Його фіолетово-сині очі часом могли ставати абсолютно темними. У нього завжди був спокійний голос, він ніколи не підвищував його, і весь вираз його обличчя відображав ту дивовижну витримку і самовладання, які були основою його характеру. Це був спокій неабиякої людини, серйозної і привітної, вдумливої, з напрочуд гострим чуттям гумору. У всіх його рухах була урівноважена гармонія. Він ніколи не поспішав, та все ж його продуктивність була дивовижною. Він писав крупним і ясним почерком, ніколи не виправляючи і не міняючи своїх пропозицій і слів, а тим паче своїх думок. За всіх обставин, у найскрутнішому становищі він залишався спокійним і витриманим і ніколи не вагався у своїх рішеннях».


Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути виставку-вернісаж "Людина світового масштабу".

100-літній ювілей Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка


День психічного здоров’я


10-го жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються ООН.
Багато хто вважає, що психічне здоров'я — це відсутність психічних захворювань. Насправді це загальне благополуччя, на тлі якого людина здатна реалізовувати свій потенціал і справлятися з щоденним стресом.
Американське прислів'я стверджує, що психіатрія — це єдиний бізнес, де клієнт завжди неправий. Можливо, це так, але от на думку Валентина Доміля «психіатри — єдині посередники між світом божевільних і божевільним світом» — і це чиста правда. Через відсутність конкуренції психіатри можуть собі дозволити зрідка порушувати непорушні закони Великого Бізнесу.
Всесвітній день психічного здоров'я відзначається з 1992 року і щороку приділяється увага певній темі: «Жінки і психічне здоров'я», «Психічне здоров'я і старіння», «Психічне здоров'я і робота». На кожну з цих тем можна довго дискутувати, чи не так? Дружина-істеричка; теща, яку хочеться відіслати куди-небудь подалі; начальник-ідіот — всі ці персонажі з нашого реального життя. І варто замислитися, що «якщо тобі здається, що всі навколо зійшли з розуму — йди до психіатра». Анекдоти на тему психіатрії були і будуть, але все смішно до тих пір, поки допомога не знадобиться саме тобі.
Зараз ми хочемо сказати спасибі тим лікарям, які допомагають нам залишатися при своєму розумі і коли ми виходимо з себе, заганяють нас назад. 10 жовтня — спільне свято, коли про психічне здоров'я говорять серйозно. Перед душевним недугою всі рівні — удачливі бізнесмени і небагаті робочі, відомі особистості та звичайні люди. І якщо вам здається, що ви можете керувати цілим світом, то постарайтеся робити це непомітно від Здоров'я санітарів.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Бережімо психічне здоров’я".

08 жовтня, 2014

Високі уроки Миколи Бажана

9 жовтня виповнюється 110-років від дня народження поета, редактора, театрознавця, кінокритика, кіносценариста, перекладача, державного і громадського діяча – Миколи Платоновича Бажана (1904 – 1983).
Микола Платонович Бажан – людина надзвичайно широкої ерудиції, справжній енциклопедист, академік Академії наук УРСР (1951), заслужений діяч науки УРСР (1966), коло інтересів якого охоплювало майже всі сфери культурного життя України.
Він був ініціатором і науковим керівником видання `Українська Радянська Енциклопедія`. Та передусім Бажан увійшов в історію України як поет.
Для його поезії характерні піднесеність інтонацій, епічність звучання, переважання патріотичних і громадянських мотивів.


Бібліотека підготувала книжкову виставку у читальній залі №2 "Карбованих слів володар (М. Бажан)" та тематичний список "Високі уроки Миколи Бажана".

03 жовтня, 2014

День працівників освіти


День працівників освіти або День учителя — професійне свято працівників освіти України. Відзначається щорічно у першу неділю жовтня.
Cвято вчителів почали відзначати в СРСР з 1965.
Офіційно День вчителя був закріплений 1980 року Постановою Президії Верховної Ради Радянського Союзу «Про святкові і пам'ятні дати». Відтак свято педагогів на початку жовтня досі відзначають у пострадянських країнах: Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Україні, Казахстані, Киргизстані, Латвії.
Зараз День учителя можна назвати одним із найулюбленіших професійних свят в цих країнах. В першу неділю жовтня і напередодні цього дня учні шкіл, технікумів, училищ, вишів вітають своїх улюблених педагогів, традиційно вручаючи їм квіти.
За рішенням ЮНЕСКО з 1994 відзначають Всесвітній день вчителя.
В Україні свято встановлено «…на підтримку ініціативи працівників освіти України…» згідно з Указом Президента України №513/94 «Про День працівників освіти» від 11 вересня 1994.
Бібліотекою підготовлено виставки до свята:




- читальна зала №1 "Етичний кодекс педагога";
- читальна зала №3 "Священне Вчителя ім’я";
- читальна зала №4 "Імідж педагога – вимога сучасності".

02 жовтня, 2014

Міжнародний день соціального педагога


Сучасні проблеми вимагають сучасних рішень.
Проблемні діти і підлітки завжди викликали з боку освітньої системи підвищену увагу і особливі підходи. Не рідко ця увага виявлялась своєчасним явищем і дозволяла домагатися позитивних результатів. Зняти з дитини клеймо важкого підлітка, це надзвичайно важка праця, що вимагає від педагога глибокого розуміння, любові і нескінченної турботи про внутрішній світ свого підопічного.
Міжнародний день соціального педагога став відзначатися зовсім недавно. На черговій XVII Міжнародної конференції соціальних педагогів, де серед учасників були представлені 44 країни і яка відбулася в Копенгагені в травні 2009-го року, було засновано це поважне професійне свято. Значення, яке несуть для суспільства соціальні педагоги, неможливо виміряти ніякими показниками. Багато успішних людей, які раніше вважалися важкими підлітками, що займають в суспільстві свої гідні місця, не рідко згадують своїх наставників теплими словами, відчуваючи до них почуття глибокої поваги.
Зараз професія соціального педагога затребувана і виділена в окрему категорію системи освіти. Соціальні педагоги входять в викладацькі склади більшості навчальних і виховних закладів. Їх робота часто нагадує роботу психолога, але це від частини відбувається тому, що вони тісно співпрацюють зі штатними фахівцями психологами, адже робота з важкими підлітками вимагає особливого, тонкого підходу. Внутрішній світ так званих важких дітей, як правило відчуває глибокі травми. Вони можуть бути пов'язані як з сімейними негараздами, так і з цілої масою інших факторів. Виявити проблему і виробити метод її подолання досить не просто, адже діти як правило замикаються в собі. Знайти ключик, який відкриє і звільнить молоду людину від цих, абсолютно зайвих проблем, і є те, заради чого вони обрали цей нелегкий шлях.
Запршуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Професія соціальний педагог".

01 жовтня, 2014

Міжнародний день музики


У перший день жовтня відзначають Міжнародний день музики. Це свято було призначене на 1 жовтня рішенням ЮНЕСКО з ініціативи композитора Дмитра Шостаковича. Можливо, дата для святкування цього дня була обрана невипадково, оскільки осінь є улюбленою порою року багатьох видатних художників, музикантів та письменників. Осінь — красива і різноманітна, як сама музика.
Міжнародний день музики, звичайно ж, відзначають на концертах і музичних фестивалях. Це свято сьогодні святкують в усьому світі, оскільки для музики немає ні національних, ні релігійних перешкод. Традиційно на подібних заходах, організованих на честь Міжнародного дня музики, звучать безсмертні твори класиків світової музики.
Вчені вважають, що людина завжди жила з музикою. Навіть у печерах археологи знаходять сліди найдавніших музикантів, які зображені на наскельних малюнках. Звучання тих мелодій, які вони відтворювали, нам не дано почути ніколи, але сучасна музика також здатна порадувати своїх шанувальників різноманітним соковитим звучанням, яке володіє величезною емоційною силою.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Мистецтво мислити звуками".