30 вересня, 2014

Всеукраїнський день бібліотек


Всеукраїнський день бібліотек, що традиційно відзначають в Україні у вересні, свідчить про глибоку повагу народу до культури, освіти, духовних надбань і, безперечно, про визнання тієї великої ролі, яку відіграє в державі така поважна інституція, як бібліотека.
Бібліотека завжди була збирачем, хранителем і дослідником творів друку — вічних пам’яток писемності, а її служителі — вірними зберігачами і популяризаторами духовної спадщини поколінь.
За своїм природним призначенням бібліотеки є потужним знаряддям демократії, гармонізації суспільних відносин, важливим чинником інтелектуального, духовного і естетичного збагачення кожної нації. Доносячи до людей увесь спектр різноманітних інформаційних потоків і державотворчих ідей, розкриваючи реальну картину світу, вони сприяють всебічному розвитку особистості, вихованню кращих громадських якостей і патріотичної свідомості населення.
Від щирого серця вітаємо своїх колег з Всеукраїнським днем бібліотек і бажаємо успіхів у вашій благородній просвітницькій справі. Міцного здоров’я, щастя та благополуччя вам і вашим родинам.



А читачів запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Університетська бібліотека: традиції та інновації".

26 вересня, 2014

День вихователя


День вихователя і всіх дошкільних працівників відзначається 27 вересня. Це свято покликане звернути увагу суспільства на важливість дошкільного виховання дітей і, отже, професії вихователів у дитячому садку. На жаль, далеко не всі діти мають можливість відвідувати дитсадок. І це згодом істотно впливає на адаптацію людини в суспільстві, на успішність у школі і житті людини в цілому.
Урочисті заходи, які проводяться в Україні в День вихователя і всіх дошкільних працівників, в основному орієнтовані на пропаганду дошкільної освіти в сучасному суспільстві. В цьому напрямку сьогодні існує чимало проблем, які здебільшого пов'язані з нестачею місць у дитячих садах через їх масове перепрофілювання в 90-х роках.


Психологи стверджують, що особливості особистості людини закладаються саме в ранньому дитячому віці. Тому дуже важливо, щоб поряд з дитиною в цей відповідальний період перебували професійні педагоги. Сьогодні в День вихователя і всіх дошкільних працівників співробітники дитсадків традиційно отримують привітання влади.
Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Я вчуся бути вихователем (професійні поради)".


25 вересня, 2014

Мистецтво української вишивки - життєдайне джерело творчості


Сьогодні в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка проходить Всеукраїнська науково-практична конференція "Мистецтво української вишивки - життєдайне джерело творчості" присвячена пам'яті Героя України, Заслуженого майстра народної творчості України Віри Сергіївни Роїк.














Під час конференції для присутніх було проведено майстер-класи з різних технік вишивки, а бібліотекою було підготовлено книжкову виставку "В узорах рідної землі - душа народу".

23 вересня, 2014

Сива як пісня, і юна, як орлій політ




Хто жив на цiй землi? Яким богам молився?
I прагнення якi плекали тi часи...
За тисячу рокiв наш дiм i свiт змiнився.
Ми йшли через вiки до злагоди й краси.
З камiнчикiв-надiй ми будували храми,
Крiзь вiйни пронесли єднання таїну...
Ти матiр`ю була своїм синам, Полтаво,
I бережуть в серцях вони твою весну.
Хто заснував тебе, моє натхненне мiсто?
Людинi тiй святiй вклонюся до землi...
У небi над тобою горить зоря iскриста,
А щастя клин птахiв приносить на крилi.


Марія Бойко


Сьогодні ми відзначаємо День міста Полтава.
Завдяки дослідженням казанського історика Фаргата Габдул-Хамітовича Нурутдінова, який зберіг і в 90-х роках XX ст. ввів у науковий обіг частину давньобулгарскіх літописів, є відомості про те, що місто Полтава значно старше, ніж це вважалося раніше. Як стверджує Ф. Нурутдінов, в історичній повісті Васіла Куша "Барадж Дастана" ( "Сказання про Барадж", XV ст.) є відомості про заснування поселення на місці сучасної Полтави ще в сарматсько-аланський період. В "Оповіді ..." говориться, що близько 150 року н.е. з Ідел, з Поволжя, прийшло плем’я на чолі з Бушлаєм . За наказом царя ідельской династії Бариса Агарджі (150-189 рр.. н.е.) Бушлай завоював ці землі для Ідел і на берегах річки, яку на честь року Барса назвав Баріскул (Ворскла), на місці сучасної Полтави, заснував поселення. Від його назви воно отримало назву Бушлай.
У 1174 році в Іпатіївському літописі місцевість, де зараз розташоване місто Полтава, згадується як укріплення на річці Лтаву.
На початку XV століття згадується Полтава, яка в той час знаходилася під владою литовського князя Вітовта, який передав її під владу князя Олександра Мамая. У 1482 році Полтава піддалася нападу кримського хана Менглі I Гірея. З 1503 року Полтава належала князю Михайлу Глинському. У 1508 році вона була в нього відібрана польським королем Сигізмундом I за участь в антипольських повстаннях. Однак пізніше все ж таки була повернута родині Глинських. У 1537 році господарем Полтави став зять Глинських - Байбуза. У 1630 році Полтава віддана Б. Обалковському, в 1641 році вона перейшла до С. Конецпольського, а в 1646 році - до Я. Вишневського.
До 1569 Полтава перебувала у складі Великого князівства Литовського.
З 1569 року в складі Польщі.
З 1667 - у складі Росії.
У ході громадянської війни на Україні в другій половині XVII століття Полтава неодноразово піддавалася нападам кримських татар.
У 1709 році російський гарнізон у Полтаві під керівництвом полковника А. С. Келіна витримав тримісячну облогу шведських військ, відбивши ряд штурмів.
Знаменита Полтавська битва відбулася недалеко від міста 27 червня 1709 року, під час цієї битви російська армія Петра I розгромила армію до того непереможного шведського короля Карла XII.
З 1802 року місто стало центром Полтавської губернії.
У ході громадянської війни 1917-1920 рр.. місто неодноразово переходило з рук до рук. Після закінчення війни Полтава увійшла до складу УРСР.
Під час Великої Вітчизняної війни 18 вересня 1941 року місто було захоплене німецько-фашистськими військами, а 23 вересня 1943 року було звільнене Радянською армією.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути захоплюючу книжкову виставку "Сива як пісня, і юна, як орлій політ".

18 вересня, 2014

Народний Рух України: місце в історії та політиці


Народний Рух України є однією з перших партій в новітній українській історії. Розпочавши своє життя 1989 року як громадсько-політичний рух, що об'єднував різні демократичні угруповання він став рушійною силою, котра повела українців до здобуття незалежності. Саме створення та розвиток української самостійної держави, відродження української нації, захист національних інтересів були і залишаються головними завданнями Народного Руху України.
Вже в перший рік свого існування НРУ (спочатку з приставкою “за перебудову”) провів безліч акцій, котрі окреслили беззаперечне прагення українців до створення незалежної держави. Найбільшими з них були: “Живий ланцюг” до Дня Злуки УНР та ЗУНР (22 січня 1990 року), відзначення 500-ліття Запорозького козацтва на Нікопольщині та Запоріжжі (1-5 серпня 1990 року), масові заходи під Берестечком, Батурином, в Лубнах і Хотині. Українська нація на початку 90-тих років ХХ століття ще раз довела свою духовну силу, а Рух організував її політично.
Іван Драч, Михайло Горинь, В'ячеслав Чорновіл та інші очільники НРУ доклали зусиль, щоб в органах влади всіх рівнів закріпити здобутки відродження української національної свідомості, щоб створити законодавчу базу виходу України зі складу СРСР. Рухівські лідери разом зі всіма членами організації виступили проти радянського режиму, який десятиліттями вбивав українців. Члени НРУ поєднали в собі багаторічний досвід дисидентсва, політичний ідеалізм і чітке бачення розвитку української держави.
З 1992 року Народний Рух України сформувався як політична партія, лідером якої став В'ячеслав Чорновіл. Багатолітній політичний в'язень радянського режиму переніс весь свій запал в новітній український парламент. Він розумів, що радянський бюрократичний апарат зберіг свій влив в незалежній Україні, тому потрібно докласти ще багато зусиль, щоб побороти внутрішнього ворога. Та вже режим Кучми йому не дозволив продовжити свою боротьбу. В'ячеслава Чорновола вбито 1999 року.
Сьогодні Народний Рух України достойно продовжує державотворчий чин попередніх поколінь. Партія сповідує консервативну політичну ідеологію, духовною основою якої є українська національна ідея. Саме український консерватизм, який втілює філософські і політичні здобутки української нації є запорукою розвитку дійсно незалежної, самостійної держави. Він протистоїть двом матеріалістичним доктринам — антинаціональному утилітарному лібералізму і такому ж антинаціональному лівому комунізму.

Лідером НРУ сьогодні є Борис Тарасюк.Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Народний Рух України: місце в історії та політиці".

Інституційний репозитарій як вимога часу


В університеті пройшла методична рада, яка була присвячена роботі репозитарію Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка IRPNPU.
На методраді виступили заступник директора бібліотеки з науково-методичної роботи Орєхова Валентина Володимирівна та завідувач відділом інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Ахметова Наталія Равіліївна.
Під час наради присутнім було представлено презентацію «Інституційний репозитарій Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка», продемонстровано основні методи роботи з репозитарієм, а також наголошено на необхідності подачі наукових матеріалів які будуть вноситися до репозитарію.






17 вересня, 2014

150 років від дня народження Михайла Коцюбинського


17 вересня вся культурна громадськість України відзначає сонячний ювілей неперевершеного майстра художнього слова Михайла Коцюбинського - 150-річчя від дня його народження.
Доля вділила великому сонцелюбу неповних сорок дев’ять років, але за такий короткий час він встиг зробити не на одне життя. Десятки новел, до яких, як до життєдайного джерела, звертаються все нові покоління читачів, активна громадська робота, про яку і сьогодні із вдячністю згадують українці, інтеграція України в загальноєвропейський культурний простір, виховання цілої плеяди молодих літераторів, що стали справжньою окрасою української літератури.
Творчість Михайла Коцюбинського належить до тих особливих сторінок нашої культури, які ніколи не припадуть пилом забуття. Мине ще 100 і 200 літ, а до неї повертатимуться, як до глибокої криниці краси і людяності, життя і мрії, казки і дійсності, які вмів гармонійно поєднати високий талант художника і громадянина.
До 150-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського інформаційно-бібліографічний відділ підготував тематичний список "Син землі чернігівської".

А також запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути книжкову виставку "Михайло Коцюбинський: Сонцепоклонник і велика Людина".

15 вересня, 2014

Міжнародний день демократії


У 2007 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 15 вересня Міжнародним днем демократії й запропонувала державам-членам, системі ООН та іншим регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям відзначати цей день. Міжнародний день демократії — добрий привід звернути увагу на стан демократії у світі.
Демократія, в буквальному перекладі з грецької, означає народовладдя; державний лад, закріплений конституційно, при якому громадяни країни мають право брати участь в управлінні нею. Це право вони реалізують через участь у виборах, референдумах. Наведене визначення також характеризує суспільні рухи, політичні курси і напрями соціально-політичної думки.
Демократія належить до універсальних і неподільних основних загальнолюдських цінностей та принципів ООН, ідеться на сайті організації. «Демократія — це не тільки мета, а й процес, і тільки за повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства й окремих громадян ідеали демократії можна здійснити для кожної людини в кожному куточку світу».
«Існують універсальні передумови демократії, — вважає професор права з Австрії Мартін Крігер. — Наприклад, вільні та справедливі вибори, а також вільні медіа, політична опозиція і дещо інше. Якщо у вас цього немає, то у вас немає демократії. Але, порівняно з ідеальною демократією, кожна сучасна демократія — це розчарування».
З формального погляду, в Україні наявні всі інститути, які дозволяли б казати, що в нас у країні склався демократичний режим. Тим часом багато експертів вважають, що демократії в Україні немає або принаймні українська демократія — незавершена робота.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Сучасна демократія і громадянське виховання" та до наукового абонементу переглянути виставку "Демократія і суспільство".

12 вересня, 2014

Спорт - це ціла наука


День фізичної культури та спорту України відзначається в 2014 році 13 вересня. Професійний день фізкультурників святкують у другу суботу вересня щорічно. Вперше це свято відзначали в 1994 році, після виходу відповідного президентського указу.
В Україні спорт знаходиться на найвищому рівні розвитку. З кінця 19 століття в країні поширився найпопулярніший на сьогоднішній день вид спорту — футбол. В той час дуже відомим вважався український борець греко-римського стилю Іван Піддубний.
До того, як було встановлено День фізичної культури та спорту України, українські спортсмени стали чемпіонами світу та Європи в різних дисциплінах. Крім того, спортсмени України були кістяком олімпійської збірної Радянського Союзу. Легендою світового спорту став Сергій Бубка, який встановив 35 світових рекордів у стрибках з жердиною. До цих пір встановлений ним в 1994 році рекорд (6 м 14 см) ніким не побитий.
В День фізичної культури та спорту України вся країна також згадує імена Олега Блохіна, Ірини Дерюгіної, Лариси Латиніної, Віталія та Володимира Кличків, Яни Клочкової, Ганни Безсонової, Жанни Пінтусевич та інших видатних День фізичної культури та спорту України спортсменів України всіх часів.
Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Спорт - це ціла наука".

11 вересня, 2014

Наукові здобутки наших викладачів


Бібліотека продовжує цикл виставок "Наукові здобутки наших викладачів".
Мета виставок - ознайомити читачів з численними працями викладачів Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути наукові здобутки викладачів кафедри англійської та німецької філології.

09 вересня, 2014

245 років від дня народження Івана Петровича Котляревського


Сьогодні виповнюється 245 років від дня народження українського письменника, поета, драматурга, зачинателя сучасної української літератури, громадського діяча - Івана Петровича Котляревського.
Творчість видатного діяча української демократичної культури, письменника – просвітителя Івана Петровича Котляревського відкрила нову добу в історії української літератури. Серед майстрів слова дошевченківського періоду він перший звернувся до життя народу, на повну силу заговорив його багатою барвистою мовою, засвідчивши таким чином її невичерпні можливості. Правдиво зображувати життя, захищати інтереси пригноблених мас – ось основне завдання, яке ставив перед собою Котляревський – гуманіст. Сформувавшись як письменник під впливом передової української та російської культур, зазнавши благодатного впливу народної творчості, Котляревський звеличав моральні якості народу, його мудрість, відстоював право трудового люду на свободу й вільне життя. Саме тому “Енеїда” та “Наталка Полтавка” і нині продовжує чарувати читачів, виховують у них почуття любові до Батьківщини, віру в народ, в його мужність і щирість.
Котляревський жив у переходовий час, коли на Україні відбувався процес ломки устоїв старого феодального ладу й народження нового буржуазно-демократичного. Характерні риси цього часу і знайшли відображення в його творах. У боротьбі нового й старого Котляревський виступив із запереченням істотних сторін і явищ старого феодального ладу з передових позицій, позицій речника нових ідей, поборника нових ідеалів. І, що для нас має особливе значення, він заперечив певні основи старого мистецтва і прокладав нові шляхи розвитку української культури.
Літературну спадщину І. П. Котляревського складають “Енеїда”, п’єси “Наталка Полтавка” та “Москаль-чарівник”, “Пісня на Новий рік пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну”. А також деякі художні переклади зі світової класики.

08 вересня, 2014

Всесвітній день запобігання самогубствам


10 вересня щорічно відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам. Він був заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я спільно з Міжнародною асоціацією по запобіганню самогубствам.
Самогубство в сучасному світі є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе. За даними міжнародних організацій, половина всіх насильницьких смертей припадає на випадки суїциду. Щорічно на такий злочин вирішується близько мільйона людей в усьому світі.
Всесвітній день запобігання самогубствам — один із способів звернути увагу людей на цю сумну статистику. Адже тенденції ведуть до того, що з кожним роком суїцидів в розвинених країнах стає все більше і більше. Найбільша частка суїцидів фіксується в країнах Східної Європи. Найменше самогубств здійснюють в Латинській Америці і державах, в яких офіційною релігією є іслам. По країнах африканського континенту міжнародні організації практично не володіють статистикою по суїцидам.
Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Від смерті до життя".