26 липня, 2013

День системного адміністратора

 
 
Професія системного адміністратора в сучасному світі просто незамінна. Вже неможливо уявити собі зараз як би ми жили без наших шановних сисадмінів, адже на них покладено одне з найбільш відповідальних завдань - забезпечення надійної інформаційної взаємодії між нами. Робота великих і малих корпоративних мереж, глобальної мережі Інтернет, величезна кількість локальних систем і програмних комплексів, що включають в себе не тільки поштові системи або сервери баз даних, а також багато іншого - все це налагоджено і функціонує завдяки фахівцям цієї унікальної професії, яка об’єднала в собі висококваліфікованих і глибоко не байдужих до технічних тонкощів людей.
Своє професійне свято системні адміністратори відзначають в останню п’ятницю липня. Ця традиція зародилася починаючи з 1999 року. Тоді один з американських системних адміністраторів з Чикаго на ім’я Тед Кекатос виступив з ініціативою на підтримку нового професійного свята, яке би об’єднало фахівців цієї, вже славної професії. І 28-го липня того року це свято, під назвою «System Administrator Appreciation Day», було вперше відзначене в США. В силу надзвичайної актуальності й затребуваності професії системного адміністратора по всьому світу, свято День сисадміна швидко набуло широкого поширення і вийшло на міжнародну арену.
Парадоксально, але факт - про системного адміністратора багато з нас згадують не тоді, коли все працює добре, а тільки тоді, коли в наших системах щось не так. Зауважимо, що робота переважної більшості служб системних адміністраторів організована в цілодобовому режимі сім днів на тиждень і буває, що ми звертаємося до них, як до лікарів швидкої допомоги, адже тільки вони в змозі швидко визначити точний діагноз і провести ефективну терапію будь якому технічному збою. 
 
У День системного адміністратора ми вітаємо наш Відділ Інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення  і бажаємо їм трохи менше клопоту, побільше приємних турбот, веселих вихідних і доброго настрою! 
Ми цінуємо Вас! Ми пам’ятаємо про Вас! Зі святом!

25 липня, 2013

1025 річниця хрещення Русі

28 липня 2013 року, у день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, відзначатиметься річниця Хрещення Київської Русі-України.
Хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією припало князю Володимиру Великому. Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир задля їх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояла подоба Перуна, з'являються 7 різноплемінних богів — Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Сімаргл, Мокош Велес.
Але трохи згодом Володимир переконався, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра. Київська держава підтримувала найтісніші стосунки з Візантією — найбагатшою, могутнішою і найбільш культурно впливовою державою того часу. Так він вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.
Після офіційного хрещення киян у 988 р. християнство стає державною релігією Київської Русі. Християнізація Русі йшла поступово за водними шляхами, спершу її прийняли більші осередки, пізніше провінція.
З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом по інших містах.
Християнство стало культуроутворюючим, смислоутворюючим елементом життя нашого народу. Воно зіграло виняткову роль в історії нашої держави, житті суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі.
Запрошуємо до читальної зали 4 переглянути цікаву виставку "Назустріч Хресту і його церкві".

Короленко знайомий і незнайомий


Володимир Галактіонович Короленко (*15 (27) липня 1853, Житомир — †25 грудня 1921) — російський та український письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч.
Письменник яскравого таланту, Володимир Галактіонович Короленко увійшов в історію літератури як автор численних повістей і оповідань, художніх нарисів, чотиритомної „Історії мого сучасника”, як критик і публіцист.
Деякі твори Володимира Галактіоновича Короленка можна поставити поряд з найвизначнішими досягненнями світової літератури. Його творчість, позначена рисами глибокої самобутності, складає своєрідним літописом цілої епохи російської та української дійсності. Повісті, оповідання та нариси Короленка реалістично зображують ті сторони народного життя, які до нього в літературі ніхто не описував.
Громадська і літературна діяльність Володимира Галактіоновича Короленка відзначена високим громадянським пафосом, безмежною любов'ю до батьківщини.
З нагоди 160-річчя від дня народження Володимира Галактіоновича Короленка абонемент наукової літератури підготував виставку "Короленко знайомий і незнайомий".

23 липня, 2013

Світ навколо нас


Світ навколо нас величезний. Його не обійти за ціле життя. Він поєднує в собі різноманітність: гори та океани, пустелі та лісові хащі, спекотні тропіки та крижану тундру. Світ прекрасний, але він ласкавий і жорстокий одночасно. В ньому існують водночас легкий вітерець та нищівний ураган, дзюркотливий струмочок та страшне цунамі.
Найдивовижніше в навколишньому світі - це життя. Люди, звірі, птахи, риби, дрібні комахи та мікроби, яких ми навіть не можемо роздивитися без мікроскопа. Звідки з'являється життя?
У чому його сутність? Куди життя потім щезає? Адже в світі нічого не з'являється нізвідки та не зникає в нікуди. Цю загадку люди ніяк не можуть розгадати, хоча б'ються над нею вже тисячи років.
Щоб знайти відповіді на запитання запрошуємо до читальної зали №2 переглянути цікаву виставку "Світ навколо нас".

20 липня, 2013

Педагогіка серця Януша Корчака


Януш Корчак (пол. Janusz Korczak, справжнє ім'я Генрик Ґольдшмідт, пол. Henryk Goldszmit, Henryk Goldschmidt; відомий також як Старий Лікар або Пан Лікар [часом пишеться як одне слово]; * 22 липня 1878 або 1879, Варшава — † 6 серпня 1942, Треблінка, Польща) — польський лікар, педагог, письменник, публіцист, громадський діяч єврейського походження, офіцер польської армії. Загинув у німецькому таборі смерті.
Педагог-новатор, автор праць із теорії й практики виховання. Зачинатель діяльності на захист прав дитини і повної рівноправності дітей. Як директор сиротинця створив, зокрема, дитячий товариський суд, де діти самі розглядали справи, які самі подавали, а також могли позиватися до цього суду на своїх вихователів. «Чудова людина, що мала відвагу довіряти дітям і молоді, якими займалася, настільки, щоб передати в їхні руки питання дисципліни й довірити окремим дітям найскладніші завдання, пов'язані з дуже великою відповідальністю», — сказав про Корчака відомий швейцарський психолог Жан Піаже, відвідавши Дім Сиріт, створений Корчаком.
Корчак створив перший часопис, що друкував матеріали, які надсилали діти й був призначений насамперед для юних читачів — Mały przegląd («Мали пшеґльонд», «Малий огляд»). Був одним із піонерів досліджень у галузі розвитку й психології дитини, а також виховної діагностики.
Запрошуємо до читальної зали 4 переглянути виставку "Педагогіка серця Януша Корчака".

19 липня, 2013

Сьогодні виповнюється 120 років з дня народження Володимира Маяковського

  

19 липня виповнилося 120 років з дня народження Володимира Маяковського – одного з найвідоміших поетів минулого століття.
Маяковський створив новаторську поетичну систему, яка багато в чому визначила розвиток як радянської, так і світової поезії.
Запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути виставку "«Я знаю силу слов…» В. Маяковский".

11 липня, 2013

Всесвітній день народонаселення


Всесвітній день народонаселення (англ. World Population Day) — міжнародний день, що відзначається 11 липня.
Мета дня — привернути увагу до питань народонаселення, програмам спільного розвитку, пошуку рішення загальних проблем.
Установлений ООН в 1989 році на згадку про День п'яти мільярдів — 11 липня 1987 року — день, коли чисельність населення Землі перевищила 5 млрд. осіб.
Запрошуємо до наукового абонементу переглянути виставку "Біля демографічної карти світу".

10 липня, 2013

«Вогні» великого Тесли

Нікола Тесла (серб. Никола Тесла, Nikola Tesla) (*10 липня 1856, Смілян, Хорватія — †7 січня 1943, Нью-Йорк, США) — сербський та американський винахідник і фізик.
Походив із сербської сім'ї, згодом став громадянином США. Тесла найбільш відомий своїми винаходами в області електрики, магнетизму та електротехніки. 
Зокрема Теслі належать винаходи змінного струму, поліфазової системи та електродвигуна з перемінним струмом. 
Він був ключовою фігурою при побудові першої гідроелектростанції на Ніагарському водоспаді. Одиниця вимірювання магнітної індукції в системі СІ названа на честь дослідника.
Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути виставку "«Вогні» великого Тесли".

08 липня, 2013

Поле історичного значення

Полтавська битва - найбільша бій Північної війни між російськими військами під командуванням Петра I і шведської армією Карла XII.
Відбулася вранці 27 червня (8 липня) 1709 в 6 верстах від міста Полтава на російських землях (Лівобережжі Дніпра). Рішуча перемога російської армії призвела до перелому в Північній війні на користь Росії і поклала кінець пануванню Швеції як однієї з провідних військових сил в Європі.
Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути виставку "Поле історичного значення".

05 липня, 2013

Міцна родина – багата Україна

 
Український День родини відносно молоде свято і відзначається з 2012 року. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят" був підписаний 30 грудня 2011 року. Святкування цього дня має щорічний характер і встановлено на 8 липня.
Родина являє собою організовану соціальну групу, а її представники пов’язані між собою не тільки спільністю побуту, але і взаємною моральною відповідальністю, а також соціальною необхідністю, яка зумовлює потребу суспільства в духовному і фізичному самовідтворенні, звідси, мабуть і пішов вираз: сім’я - осередок суспільства . Звичайно ж, сім’я належить до найважливіших суспільних і державним цінностям. Деякі наукові теорії стверджують, що саме форма сім’ї могла протягом багатьох століть визначати загальний напрям еволюції основоположних макросоціальних систем.
Для дітей родина - це своєрідне середовище, в якому у дитини складаються умови його психічного, фізичного, інтелектуального та емоційного розвитку. Для дорослої людини вона є джерелом реалізації цілого ряду його потреб.
Необхідно відзначити, що в міжнародному співтоваристві День сім’ї засновано Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році і відзначається 15 травня, в Росії існує «День сім’ї, любові та вірності», який також відзначається 8 липня.
До свята читальна зала №4 підготувала цікаву виставку "Міцна родина – багата Україна".

03 липня, 2013

У розколотому світі Франца Кафки

Франц Кафка (нім. Franz Kafka; 3 липня 1883, Прага — 3 червня 1924, Відень) — один із найвизначніших німецькомовних письменників XX ст., більшу частину робіт якого було опубліковано посмертно. Його твори просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищим авторитетом, вони здатні пробуджувати в читачеві відповідні почуття тривоги, що є унікальним явищем у світовій літературі.
До 130-річчя з дня народження читальна зала №2 презентує виставку "У розколотому світі Франца Кафки.

01 липня, 2013

Всесвітній день архітектури

 
Всесвітній день архітектури установлений в 1985 році у перший понеділок липня Міжнародним союзом архітекторів, що виник в 1946 році, після Другої світової війни, коли потрібно було піднімати з розвалин міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам'ятники архітектури.
В Україні в 1995 році встановлено День архітектури України, який відмічається щорічно 1 липня у тогорічний Всесвітній день архітектури. Цього дня проводиться присудження і вручається Державна премія України в галузі архітектури.
З 1996 року Всесвітній День архітектора приурочений до Міжнародного дня житла, який святкується в перший понеділок жовтня. Це рішення ухвалила Міжнародна спілка архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН у Барселоні.
До свята науковий абонемент підготував виставку "Свідки давнини і сьогоденності".